Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Raspberry PiΗ πρωτοποριακή ιδέα του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Raspberry Pi Foundation για τη δημιουργία ενός πάμφθηνου υπολογιστή που θα χρησιμοποιηθεί για να διδάξει προγραμματισμό στα παιδιά, γνωστού ως Raspberry Pi, μπαίνει σε φάση πρώτης παραγωγής.

Μπορεί το πρωτότυπο που βλέπετε στη φωτογραφία να μη διεκδικεί δάφνες design μιας και θυμίζει μάλλον μια πρόχειρη ηλεκτρονική κατασκευή, αλλά η ουσία είναι ότι το δημιουργία του προγραμματιστή David Braben και των συνεργατών του στο Κέμπριτζ δουλεύει κανονικά και η ιδέα κατασκευής ενός PC με κόστος μόλις 17 ευρώ είναι δυνατή…

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής, με μέγεθος 20% μεγαλύτερο από αυτός μιας πιστωτικής κάρτας, αποτελείται από έναν επεξεργαστή ARM, μια θύρα USB και μια σύνδεση HDMI και φυσικά τρέχει μια έκδοση του Linux. Συνδέστε το με ένα πληκτρολόγιο και μετά στην τηλεόραση ή σε μια οθόνη και έχετε ένα πλήρως λειτουργικό Linux PC!

Αναλυτικότερα, οι προδιαγραφές του περιλαμβάνουν:

  • Επεξεργαστή 700MHz ARM11
  • Μνήμη 128MB of SDRAM
  • OpenGL ES 2.0
  • 1080p30 H.264 υψηλού προφίλ αποκωδικοποιητή
  • Composite και HDMI video output
  • USB 2.0
  • Θύρα για κάρτες μνήμης SD/MMC/SDIO
  • I/O γενικής χρήσης
  • Ανοιχτό λογισμικό (Ubuntu, Iceweasel, KOffice, Python)

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το Raspberry Pi μπαίνει σε φάση πρώτης παραγωγής και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να διατεθεί εμπορικά κυρίως σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, μιας και αυτός είναι ο σκοπός του. Το κόστος του, όπως είπαμε, θα κυμανθεί στα 17 ευρώ, ενώ όποιος επιθυμεί μνήμη 256ΜΒ θα καταβάλει περί τα 3,5-με-7 ευρώ περισσότερα.

Η ιστορία του Raspberry Pi δεν είναι καινούργια στο χώρο της τεχνολογίας, καθώς στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες ενέργειες όπως το περίφημο One Laptop per Child (OLPC), ιδέα του Νίκολας Νεγκρεπόντε με κόστος 100 δολάρια, αλλά και το tablet/laptop των 35 δολαρίων στην Ινδία.

Το πρώτο είχε κάποιες επιτυχίες σε χώρες όπως η Ουρουγουάη, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα στην εύρεση κατασκευαστών που θα το παρήγαγαν στη χαμηλή αυτή τιμή. Ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει σίγουρα και το Raspberry Pi, το οποίο μάλιστα διαθέτει λιγότερη στήριξη και πόρους από το OLPC. Ευελπιστούμε πάντως ότι το τρέχον project θα πάει καλύτερα και δεν θα μείνει απλά στη θύμησή μας…

 

Πηγή: neo2.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;