Διαφήμιση
( 6 ψήφοι )
Ευρετήριο Άρθρου
Asrock E350M1: Χτίζοντας multimedia station με AMD!
Μετρήσεις
Κατανάλωση, CoD4, κόστος, συμπεράσματα...
Όλες οι Σελίδες

asrock e350m1Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε κάνει παρουσίαση την ASRock A330ION, και χτίσαμε ένα multimedia station με την μητρική που συνδύαζε επεξεργαστή Atom με κάρτα γραφικών NVidia. Ένα χρόνο μετά, έρχεται η πρόταση της AMD που -πιστέψτε μας- ταρακουνάει για τα καλά τα νερά όσον αφορά τα small factor PCs!

AMD "Zacate" E350 APU και Radeon HD 6310

Η AMD χαρακτηρίζει τους επεξεργαστές αυτής της γενιάς ως APU δηλαδή Accelerated Processing Units (αντί του CPU που όλοι γνωρίζουμε), καθώς συνδυάζουν χαρακτηριστικά τόσο από τον κόσμο των επεξεργαστών όσο και  από τον κόσμο των καρτών γραφικών. Η μητρική πλακέτα λοιπόν, βασίζεται πάνω στον AMD E350 -έναν επεξεργαστή χαμηλής κατανάλωσης που κοιτάει κατάματα την σειρά Atom της Intel. Ας δούμε κατ' αρχας τις δυνατότητες του:


AMD E350

Intel Atom 330

Αριθμός πυρήνων

2

2

Συχνότητα επεξεργαστή

1.6GHz

1.6GHz

Κατανάλωση

18W

8W

Διαδικασία κατασκευής:

40nm

45nm

L1 cache (instruction/data)

-

2 x 32k + 24k

L2 cache

2 x 1MB

2 x 512KB

Extensions

SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4a, NX bit, AMD64, PowerNow!, AMD-V

MMX technology, SSE, SSE2, SSE3, Supplemental SSE3, XD bit,  Hyper-Threading technology

Aν και  μας λείπουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον "Zacate" πυρήνα, γνωρίζουμε πως έχει επιφάνεια 75mm2 και πως φυσικά περιλαμβάνει μια ATi 6310. Αλήθεια όμως, το κομμάτι των γραφικών, πως συγκρίνεται π.χ. με το καλύτερο chipset (ION) που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την πρόταση της Intel;


AMD Zacate chipset

NVidia Ion chipset

Ολοκληρωμένο γραφικών

Radeon HD 6310

MCP79 (GeForce 9400M)

Τύπος μνήμης

Έως DDR3, 1066MHz

(Dual channel)

Έως DDR3, 1066MHz

(Dual channel)

DirectX / OpenGL

11.0 / 4.0

10.0 / 3.2

Core clock

500MHz

450MHz

GFlops

80

<67.2

Στα χαρτιά λοιπόν, η πρόταση της AMD φέρνει μερικά φρέσκα χαρακτηριστικά στο τραπέζι, όπως καλύτερες επιδόσεις και DirectX11 υποστήριξη. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να επεξεργαζόμαστε την λιλιπούτια πρόταση της ASRock!

Asrock E350M1

asrock e350m1 box

Η συσκευασία είναι αν μη τι άλλο όμορφη και φυσικά μικρών διαστάσεων -αν αναλογιστούμε πως περιέχει μια Mini-ITX μητρική.

asrock e350m1 box back

Το πίσω μέρος γράφει πολλά ενδιαφέροντα για την μητρική (κλικ στην παραπάνω εικόνα για μεγέθυνση σε υψηλή ευκρίνεια).

Όσον αφορά το περιεχόμενο καθ' αυτό:

asrock e350m1 periexomena

Ενα καλώδιο SATA 3GBps, ένα καλώδιο SATA 6GBPs (!), η μητρική, το backpanel, CD και οδηγίες χρήσης. Για μια ακόμη φορά, η μνήμη μπήκε στην φωτογραφία από μόνη της... Laughing

asrock e350m1 motherboard

Σε σχέση με την "παλιά" Asrock A330ION, η μητρική με τον AMD επεξεργαστή και chipset προσφέρει πολύ περισσότερη μνήμη (16GB -αν και αυτή τη στιγμή υπάρχουν modules μόνο των 4GB έκαστο) αλλά και  SATA3 των 6Gbps (αντί των 3Gbps).

Όσον αφορά το backpanel:

asrock e350m1 backpanel

Τυπικά, υπερπλήρης η E350M1, περιλαμβάνει μία PS2 θύρα, VGA/DVI/HDMI έξοδο οθόνης, 6 USB2.0 ports, 1Gbit θύρα LAN, ένα eSATA3 port και τις εξόδους της 7.1 κάρτας ήχου.

Συνοψίζοντας λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο της ίδιας εταιρείας, στα χαρτιά τουλάχιστον, η μητρική δείχνει ποιο δυνατή, με καλύτερο επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών, με υποστήριξη για περισσότερη μνήμη αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα στο interface των σκληρών δίσκων. Το ερώτημα που γεννιέται λοιπόν είναι απλό: Πόσο γρήγορος μπορεί να είναι ένας μίνι υπολογιστής και αν μπορεί να αντικαταστήσει μία τυπική "ντουπάλα"-PC.

UEFI αντί BIOS 

Μια μικρή έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως η μητρική διαθέτει UEFI αντί του κλασσικού BIOS. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να ξεχάσετε το "πέτρινο" μενού ρυθμίσεων της μητρικής, και να χρησιμοποιήσετε ποντίκι και φυσικά να απολαύσετε ένα πολύ φιλικό και λειτουργικό περιβάλλον!:

uefi anti-bios

Φυσικά εκτός από το νέο περιβάλλον υπάρχουν και πολλά καλούδια που προσφέρει το UEFI (π.χ. η δυνατότητα boot από δίσκο μεγαλύτερο των 2TB), και όπως και να 'χει είναι μεγάλο "συν" η χρήση του στην μητρική.δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;