31 Ιουλιου 2013
Posted in
υλικό -
Αποθηκευτικά Μέσα
Έως σήμερα έχουμε παρουσιάσει τρία διαφορετικά NAS, το Raidsonic IcyBox IB-NAS3221, το DLink DNS-320 και το DLink DNS-345. Τα παραπάνω NAS ανήκουν στην φθηνή/μεσαία κατηγορία συσκευών αποθήκευσης με δυνατότητες που κρίνονται από ανεπαρκείς (Icybox) έως καλές (DNS-345). Σήμερα θα πάμε ένα βήμα παραπάνω και θα εξετάσουμε ένα NAS που ανήκει στην μεσαία κατηγορία, όντας γρηγορότερο και δυνατότερο σε όλους τους τομείς!
Το DS412+
Η συσκευασία του DS412+ περιέχει όλα τα συνηθισμένα: Φυλλάδιο, εξωτερικό τροφοδοτικό, καλώδιο LAN, CD κ.λπ. Το DS412+ καθ' αυτό δείχνει αρκετά ποιο στιβαρό από το DNS-345 που είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα, όντας μεγαλύτερο σε μέγεθος και βάρος. Παρόλη την στιβαρότητα πάντως, υπάρχει και αρκετή... πλαστικούρα στην συσκευή, με πρώτο και καλύτερο το εμπρός καπάκι που πάντως καρφώνεται και βγαίνει πολύ εύκολα και χωρίς βίαια "κλικ". Όταν αφαιρεθεί, εμφανίζονται οι τέσσερις πόρτες για δίσκους.
Εδώ έχουμε έναν μικρό συμβιβασμό: Οι δίσκοι δεν μπαίνουν μεν χύμα και "γυμνοί" όπως π.χ. στο DNS-345 αλλά δεν κλειδώνουν στην συσκευή και με κάποιο hi-tech πορτάκι όπως σε ακριβά NAS. Αντ' αυτού, ο κάθε δίσκος "φοράει" ένα πλαστικό πλαίσιο, το οποίο τον βοηθάει να εισαχθεί εύκολα (και σωστά) στην συσκευή και να κλειδώσει σε αυτή. Μπροστά θα βρούμε ακόμη τα 4 led για τους δίσκους, το status led, μία USB2.0 θύρα και το power button.
Από πίσω τα πράγματα δείχνουν εξίσου ενδιαφέροντα, με τα δύο τεράστια fans των 92mm να δεσπόζουν επιβλητικά.
Ποιο κάτω συναντάμε τις δύο 1Gbps θύρες LAN, δύο USB3.0 θύρες μία eSATA και την θύρα σύνδεσης με το εξωτερικό τροφοδοτικό.
Χαρακτηριστικά
Το DS412+ χρησιμοποιεί έναν διπύρηνο επεξεργαστή στα 2.13GHz και διαθέτει 1GB DDR3 μνήμη. Μπορεί να υποστηρίξει ένα RAID array έως και 16TB (με τους τρέχοντες δίσκους), με hot-swap δυνατότητα. Οι δύο "χιλιάρες" θύρες δικτύου επιτρέπουν Link Aggregation (δηλαδή θεωρητική επικοινωνία με 2GBps) ενώ η συσκευή των 2 κιλών έχει κατανάλωση 44W (15W με τους δίσκους να κλείνουν) και παράγει θόρυβο 19.3dbA.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν λέει κάτι από μόνο του. Για εμάς, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό δεν έχει να κάνει ούτε με τον ισχυρό επεξεργαστή, ούτε με την RAM, ούτε με την κατασκευή -έχει να κάνει με την συνολική υποστήριξη. Για παράδειγμα, μόλις βάλετε στην πρίζα το NAS αυτό θα αναζητήσει μέσω διαδικτύου την τελευταία έκδοση του firmware και αν την βρει θα την κατεβάσει χωρίς να παιδευτείτε καθόλου. Το DS412+ δεν είναι η συσκευή που η κατασκευάστρια εταιρία θα φτιάξει και θα την παρατήσει στην μοίρα της. Το ότι σας επιτρέπει με ένα κλικ να στήσετε μια υπηρεσία Cloud με αυτό (ακόμη και αν έχετε δυναμική IP!) είναι φανταστικό και σημαίνει πως ακόμη και ένας άπειρος χρήστης θα μπορεί με μια VDSL σύνδεση να χειριστεί τα δεδομένα του από παντού χωρίς να πληρώνει συνδρομές σε τρίτους -NSA sponsored- Cloud providers!
Το interface και οι δυνατότητες.
Ο χειρισμός του DS-412+ γίνεται μέσω ενός web-based interface. Όλες οι λειτουργίες πραγματοποιούνται δια μέσω μιας "εικονικής" επιφάνειας εργασίας σε ένα πλήρες παραθυρικό περιβάλλον. Σε αντίθεση λοιπόν με τα menus των άλλων NAS εδώ έχουμε εικονίδια και παράθυρα! Μέσω του interface μπορείτε να παραμετροποιήσετε τις λειτουργίες cloud, download (torrrent) ή surveillance. Όσον αφορά την τελευταία δυνατότητα, δεν είχαμε τον χρόνο να την δοκιμάσουμε, αλλά από ότι διαβάσαμε δίνεται άδεια μόνο για μια κάμερα με επιπρόσθετες κάμερες να κοστίζουν... τσουχτερά ευρώπουλα.
Υπάρχει υποστήριξη για λειτουργίες όπως Active Directory, iSCSI, VPN servers και Virtualization. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε νέες εφαρμογές για το DS-412+ χάρις το package center και αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορείτε να τρέξετε στο linux περιβάλλον του DS-412+ τα πάντα, και να το χρησιμοποιήσετε από web έως mail server!!
Επιδόσεις
Με έναν τόσο ισχυρό επεξεργαστή και τόση μνήμη, είναι φυσικό το DS-412+ να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στο πρωταρχικό του καθήκον -την φύλαξη και διαμοιρασμό των δεδομένων. Έχοντας τέσσερις δίσκους και χρησιμοποιώντας το hybrid RAID της Synology (το οποίο είναι πάνω-κάτω σαν ένα RAID5 αλλά με περισσότερη "χαλαρότητα" στο να προσθέσετε ανόμοιους δίσκους) μετρήσαμε την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων η οποία για μία 1GBps σύνδεση, ξεπέρασε τα 85,77ΜΒ/sec εγγραφή στην συσκευή, κάτι που σημαίνει πως το bottleneck αρχίζει και μετακινείται προς την πλευρά του δικτύου με το Synology απλά να μην έχει κανένα πρόβλημα!
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ιδού η μέτρηση μας στην μεταφορά ενός αρχείου 1.23GB από τον υπολογιστή στο NAS με 1Gbit σύνδεση:
USB3.0 dock |
12,5" |
DNS-320 RAID1 |
62,5" |
DNS-345 RAID5 |
36,5" |
DS-412+ Hybrid RAID |
14,3" |
Συμπεράσματα
Το Synology DS-412+ αποτελεί ένα αξιόπιστο, γρήγορο και πάνω από όλα εύκολο στην χρήση NAS. Το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα αποτελεί το όνομα του καθ' αυτό, καθώς η μητρική εταιρεία φημίζεται για την υποστήριξη και την επικέντρωση της στα δικτυακά προϊόντα ποιότητας.
Αφού ειπώθηκαν τα παραπάνω, θα πρέπει να αναφέρουμε και τα άσχημα που δεν είναι άλλα από την τιμή: Με κόστος γύρω στα €580 δεν αποτελεί την φθηνότερη λύση -έστω και αν μιλάμε για μια συσκευή με 4 θύρες δίσκων, έστω και αν μιλάμε για μια συσκευή με πανίσχυρο επεξεργαστή και ένα ιδιαίτερα προσεγμένο λειτουργικό σύστημα. Θεωρούμε πως με αυτήν την τιμή το DS-412+ γλυκοκοιτάζει περισσότερο στην πλευρά των small business ή των ιδιαίτερα ευκατάστατων σπιτικών χρηστών. Για τους λοιπούς που θέλουν μια γρήγορη αλλά λογικότερη σε κόστος λύση, υπάρχουν χαμηλότερων επιδόσεων προτάσεις που όμως κοστίζουν και €250 λιγότερο! Η επιλογή είναι δική σας ανάλογα την τσέπη αλλά και τις απαιτήσεις...
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV