Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Ευρετήριο Άρθρου
E-Shopping με ασφάλεια
Σύγχρονες τάσεις
Οι online κίνδυνοι και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης διαδικτυακής απάτης
Οδηγίες προς καταναλωτές & εμπόρους
Όλες οι Σελίδες

safety online shoppingΗ άνθηση των ηλεκτρονικών αγορών ήταν φυσικό επακόλουθο μιας συνεχώς εξελισσό­μενης τεχνολογικά κοινωνίας, με γρήγορες και ασύρματες συνδέσεις, με υπολογιστές στο σπίτι και στην εργασία, έξυπνα τηλέφωνα και εύχρηστες σελίδες διασύνδεσης.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία προσφέροντας καθημερινά νέες δυνατότητες για αγορά προϊόντων, ικανοποιώντας ολοένα και περισσότερους καταναλωτές. Η άνεση ενός οι­κείου περιβάλλοντος, η δυνατότητα επιλογής από μια τεράστια γκάμα προϊόντων και η ευελιξία αγορών από ο­ποιοδήποτε μέρος του πλανήτη είναι μερικά από τα οφέλη της ηλεκτρονικής αγοράς που απολαμβάνει ο μέσος καταναλωτής. Αναλογικά, ο έμπορος που επιλέγει την εισαγωγή των προϊόντων του στα ηλεκτρονικά καταστήματα, επιτυγχάνει ταχύτερη αναγνωσιμότητα, απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό από αυτό που θα είχε ένα συμβατικό κατάστημα και όλα αυτά με σχετικά μικρότερο κόστος.

Παρόλα αυτά ο ψηφιακός κόσμος κρύβει αόρατες απειλές, οι οποίες αποτελούν και τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην ανά­πτυξη και καθολική αποδοχή των διαδικτυακών αγοραπωλησιών. Ο φόβος του καταναλωτή για υφαρπαγή των προσωπικών του δεδομένων και κλοπή των χρημάτων του, καθώς και των εμπόρων οι οποίοι δέχονται επιθέσεις στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα -πολλές φορές και για λόγους δυσφήμισης- αρκούν ώστε αρκετοί πολίτες αν και διαδικτυακά ενεργοί να μην επιλέγουν τέτοιου είδους συναλλαγές και όχι άδικα πολ­λές φορές. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τη διαδικτυακή χρήση, σημειώθηκε ότι το 40% των Ευρωπαίων πο­λιτών διεξήγαγαν αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου, αλλά το 30% από αυτούς που δεν το επιχείρησαν, είχαν ανησυχίες για την ασφάλεια στις πληρωμές και την προστασία της ιδιωτικότητάς τους.

Η προστασία από τους επίδοξους ηλεκτρονικούς εγκληματίες εξασφαλίζεται μέσω της γνώσης και της σωστής επιλογής. Γνώ­ση της δομής του ψηφιακού κόσμου, του τρόπου που προ­στατεύεται ο κάθε τομέας του, των δικαιωμάτων και του τρό­που διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των κατανα­λωτών κ.ά. Ουσιαστικά ο τελικός χρήστης πρέπει να αποκτή­σει ικανότητα κρίσης όταν πρόκειται να ανταλλάξει πληροφο­ρίες με το διαδίκτυο, ώστε να προστατευτεί από τις εκάστοτε κακόβουλες προθέσεις.



δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;