Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

«Μας προκαλείτε ζημιά με πρόθεση να εκβιάσετε τους πελάτες μας να αγοράσουν server από εσάς», ισχυρίζεται η HP

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια μεταφέρεται η κλιμακούμενη διαμάχη της Hewlett Packard με την Oracle. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η απόφαση της Oracle να διακόψει την υποστήριξη των δημοφιλών δικών της συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων σε σειρά διακομιστών της HP με Intel Itanium.

Η Oracle δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται καθ'οιονδήποτε τρόπο σχετικά από τις συμφωνίες της με την HP.  Υποστηρίζει ότι «όπως θα αποδειχτεί στο δικαστήριο, οι Itanium έχουν πλέον φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους». Επισήμως η Intel αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Ο Itanium ήταν ο πρώτος 64μπιτος επεξεργαστής της Intel, εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1999 και κυκλοφόρησε στα μέσα του 2000. Προοριζόταν αποκλειστικά για την αγορά των ακριβών σταθμών εργασίας και των διακομιστών. Ο επεξεργαστής εκτελεί ειδικά γραμμένες 64μπιτες εφαρμογές, στο κατάλληλο περιβάλλον λειτουργικού συστήματος (επίσης 64μπιτες εκδόσεις, όπως η 64μπιτη έκδοση τα Windows 2000, ή ανάλογες διανομές του Linux). Εντούτοις, το τσιπ δεν φαίνεται να ικανοποίησε τις υψηλές προσδοκίες που είχαν αμφότερες Intel και HP για αυτό -και μάλιστα στην «πιάτσα» κάποιοι αποκαλούν το τσιπ "Itanic", μεταδίδει το Associated Press.

Οracle: Επίθεση κατά μέτωπο στην αγορά server

Η Hewlett Packard θα ζητήσει από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Oracle να αποκαταστήσει την υποστήριξή της στη σειρά server με Itanium. Εκτός όμως από αυτό, επιζητά και αποζημίωση καθώς κατηγορεί την Oracle και για παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού: «η Oracle χρησιμοποιεί εκβιαστικές τακτικές για να εξαναγκάσει τους πελάτες της HP να αντικαταστήσουν τους servers της με διακομιστές της Sun τους οποίους δεν θέλουν».

Η διαμάχη της Hewlett Packard με την Oracle ξεκίνησε το 2010 μετά το σκάνδαλο που έπληξε την HP με πρωταγωνιστή τον διευθύνοντα σύμβουλό της Μαρκ Χερντ. Το Σεπτέμβριο του 2010, ο Λάρι Έλισον προσέλαβε τον εκδιωγμένο Χερντ, με αποτέλεσμα να απαντήσει η HP με μήνυση στην οποία ισχυριζόταν ότι ο Χερντ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υψηλόβαθμης θέσης που του προσέφερε ο Έλισον χωρίς να αποκαλύψει δικά της μυστικά. Η υπόθεση αυτή έκλεισε εξωδικαστικά, με συμβιβασμό που αφενός διασφάλιζε το απόρρητο των μυστικών της HP ενώ λέγεται ότι μείωνε την αποζημίωση του Χερντ στο μισό...

Oracle και HP βαδίζουν μαζί επί 25 χρόνια και έχουν δεκάδες χιλιάδες κοινούς πελάτες, ο ένας για το software και ο άλλος για το hardware. Όμως, μετά την εξαγορά της Sun Microsystems τον Απρίλιο του 2009, αντί του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Oracle μπαίνει στα χωράφια της Hewlett Packard (αλλά και της ΙΒΜ).

Ως τώρα, η Oracle ήταν γνωστή ως η μεγαλύτερη εταιρεία στα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων παγκοσμίως και ως ένας ισχυρός παίκτης σε άλλες κατηγορίες εφαρμογών λογισμικού. Αντλώντας από το μεγάλο κεφάλαιο της Sun, η Oracle είναι πλέον φανερό ότι επιχειρεί να συνδέσει το όνομά της και με το hardware.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο πανέξυπνος, όσο και αμφιλεγόμενος, επικεφαλής της Oracle έσπευσε να αρπάξει την ευκαιρία να συνοδηγήσει τη νέα Oracle μαζί με τον τελευταίο -μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές ηγεσίας- CEO μιας εταιρείας με ηγετικό ρόλο στην αγορά hardware.

 

Πηγή: tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;