Διαφήμιση
( 39 ψήφοι )

Η έκθεση «Η εξέλιξη των υπολογιστών», άνοιξε τις πύλες της στο κοινό στα μέσα Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους και χάρις την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε, θα συνεχίσει να υφίσταται στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ έως και τις 15/6/2015! Εμείς την επισκεφτήκαμε και  σας παραθέτουμε τις εντυπώσεις μας!

5.1-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

Εισαγωγή

Πριν μερικά χρόνια είχαμε παρουσιάσει την έκθεση RetroSystem 2012 που επίσης φιλοξενούνταν στο χώρο του ΝΟΗΣΙΣ. Ήταν μια έκθεση φτιαγμένη από ανθρώπους με μεράκι για  παλιούς υπολογιστές (κυρίως των χρυσών δεκαετιών του '70-'90). Η ίδια ομάδα έχει διοργανώσει κατά καιρούς πολλές αντίστοιχες εκθέσεις με πιο πρόσφατη που μπορούμε να θυμηθούμε, την RetroSystem 2014B.

Η τρέχουσα έκθεση διοργανώνεται από το RetroClub.info, και έχει κάπως διαφορετική δομή από ότι είχαμε συνηθίσει έως σήμερα, ενώ φιλοξενείται αντί του παταριού στο ισόγειο χώρο του ΝΟΗΣΙΣ.

5.2-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

Μια βόλτα στο μουσείο

Με την είσοδο σας στον χώρο και την πληρωμή του εισιτηρίου (€4 - κάτι που δεν υπήρχε στην έκθεση της Retrovisions), θα παραλάβετε και ένα... κέρμα για τα arcade που θα βρείτε εντός.

5.3-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

Μπαίνοντας, εντύπωση θα σας προκαλέσει ο γιγαντιαίος ΙΒΜ 1620 που δεσπόζει στο κέντρο, μαζί με όλα του τα... παρελκόμενα -ένα πραγματικά σπάνιο έκθεμα. Στους τοίχους του χώρου υπάρχει μια κατασκευή από ξύλο και γυαλί μέσα στην οποία εκτίθενται μια σειρά από υπολογιστές, ξεκινώντας από τους πιο πρωτόγονους έως και τους πιο σύγχρονους. Εκεί που δεν υπάρχει δυνατότητα εκθεμάτων (π.χ. Cray) υπάρχουν επεξηγήσεις και φωτογραφίες.

5.4-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

5.5-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

Πολύ ενδιαφέρον πως αυτή η κυκλική βόλτα συνοδεύεται από πληροφορίες τυπωμένες στο... πάτωμα όσο και με ξύλινα κουτάκια-κουίζ με πληροφορίες που πραγματικά εντείνουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Όλη αυτή η βόλτα συνοδεύεται από τρεις μουσικές, μία εκ των οποίων δεν είναι άλλη από τη φανταστική εισαγωγή του Shadow of the Beast...

5.6-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

Εκτός από αυτό το στήσιμο, θα βρείτε ένα σταντ με μερικά παλιά περιοδικά του χώρου, και ένα γωνιακό χώρο που φιλοξενεί ορισμένα arcade μηχανήματα όπου μπορείτε να παίξετε Tetris, Bombjack κ.λπ. Τέλος, υπάρχει και μια αίθουσα προβολών στην οποία εμφανίζονται μερικές διαφημίσεις άλλων εποχών, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

5.7-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

Εντυπώσεις

Επισκεφτήκαμε την έκθεση το απόγευμα της Κυριακής (22/3) και βασικά μπορούμε να πούμε πως μας άφησε ανάμικτα συναισθήματα. Στα θετικά της έκθεσης ήταν το στήσιμο και η προεργασία, καθώς και οι πολλαπλές πληροφορίες που βρίσκεις κυριολεκτικά στα πόδια σου. Επίσης ας μην ξεχνάμε πως ο εν λόγω IBM δεν είναι κάτι που βλέπεις κάθε μέρα.

5.8-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

Από την άλλη, υπήρχαν αρκετά «αρνητικά» στην έκθεση. Πρώτον το εισιτήριο, δεύτερον και κυριότερο, το ότι δεν υπήρχε κανένας εκθέτης. Κυριολεκτικά ήταν ένας άδειος self-service χώρος και αυτό φάνταζε ακόμη χειρότερο σε κάποιον που είχε επισκεφτεί άλλες εκθέσεις όπου εκθέτες και επισκέπτες γίνονται ένα. Ίσως να έφταιγε η συγκεκριμένη ώρα, πάντως δεν ήταν κάτι το θετικό.

Τέλος, θα έλεγα πως ένας IBM 1620 δεν φέρνει την άνοιξη. Προσωπικά διαθέτω περισσότερους home micro από ότι όλη η έκθεση μαζί κάτι που σημαίνει πως βασικά πήγαν να καλυφθούν πολλά πράγματα με λίγα εκθέματα. Στις εκθέσεις της Retrovisions (είναι αναπόφευκτη η σύγκριση) έβλεπες ολόκληρο section με Spectrum, με Commodore κάθε λογής, το ένα micro δίπλα στο αδερφάκι του. Στην παρούσα έκθεση έβλεπες έναν Atari ST εδώ, μια Amiga εκεί (ανάμεσα σε παιχνιδομηχανές –τι ιεροσυλία), έναν Amstrad παραπέρα. Ακόμη και τα περιοδικά ή το κολλάζ πέντε videos από το YouTube θα έπρεπε να είναι το συμπλήρωμα όχι το κυρίως έκθεμα, καθώς έπιασα τον εαυτό μου να προσπαθεί να βρει πού είναι η συνέχεια της έκθεσης μέχρι να συνειδητοποιήσω πως κάπου εκεί τελείωνε.

5.9-ekthesi-exelixi-ton-ypologiston

Συμπεράσματα

Παρά τις ατέλειες της η έκθεση δεν είναι διόλου άσχημη, το αντίθετο: Είναι επιμορφωτική, γνήσια και σίγουρα ενδιαφέρουσα. Παρόλα αυτά θα την θέλαμε μεγαλύτερη, πιο ζωντανή με εκθέτες και πιο εμπλουτισμένη. Θεωρούμε πως αξίζει να την ρίξετε μια ματιά (παρά την γκρίνια του εισιτηρίου) και ελπίζουμε στο μέλλον να γίνει ακόμη καλύτερη και –γιατί όχι– να βρει ένα μόνιμο χώρο στην πόλη μας η οποία δείχνει να μην ξεχνάει την 8/16bit εποχή των υπολογιστών!

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;