Διαφήμιση
( 22 ψήφοι )

2.0-dlink-327lΤο DNS-327L αποτελεί την ναυαρχίδα των φθηνών-πλην-όμως-υψηλών-επιδόσεων συσκευών της D-Link, που προσπαθεί να ανεβάσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά όσον αφορά τις φθηνές συσκευές δικτυακής αποθήκευσης δεδομένων. Θα τα καταφέρει;


Ξεπακετάρισμα


2.1-dlink-327l-box

Έχοντας παρουσιάσει τα δύο προηγούμενα μοντέλα, η διαδικασία και τα υλικά του πακέτου πλέον δείχνουν αναμενόμενα. Εκτός από το NAS, δίδεται το εξωτερικό τροφοδοτικό, ένα καλώδιο δικτύου, δύο χερούλια που βιδώνουν πάνω στους δίσκους, το εγχειρίδιο οδηγιών και το CD με τα προγράμματα.

2.2-dlink-327l-unpacking
..τα κλασσικά παρελκόμενα της DLink

Το NAS καθ' αυτό, δείχνει κάπως στενότερο από το DNS-320 αλλά και πιο ψηλό. Το χρώμα είναι αποκλειστικά λευκό, ενώ η συρτή πόρτα έχει δώσει την θέση της σε ένα καπάκι που βγαίνει πιέζοντας ένα κούμπωμα στο πίσω μέρος.

Στο εμπρός μέρος του NAS δεν υπάρχει τίποτα άλλο πλην του κουμπιού ανοίγματος και τα τρία LEDs λειτουργίας. Η USB θύρα είναι πλέον 3.0 και βρίσκεται στο πίσω μέρος. Οι σκληροί δίσκοι δε, τοποθετούνται μέσα στο NAS με τον ίδιο τρόπο όπως και παλιά (συρταρωτά προς τα κάτω) μόνο που τώρα υπάρχουν και τα δύο χερούλια που η βίδα τους, βοηθάει να καταλάβετε πως ο δίσκος έχει κουμπώσει και δεν χρειάζεται να σπρώχνετε άλλο.

2.3-dlink-327l-side-back
Το DNS-327L από πλάγια και πίσω

2.4-dlink-327l-disk-brackets
Τα πλαστικά χερούλια με τις βίδες τους, βοηθούν τόσο στο να τοποθετηθεί σωστά ο δίσκος μέσα στο NAS όσο και να τραβηχτεί γρήγορα από αυτό αν χρειαστεί.
Τα χαρακτηριστικά της εταιρείας

Στο OEM.gr έχουμε παρουσιάσει έως σήμερα τέσσερα NAS: Ξεκινήσαμε πριν σχεδόν τρία χρόνια με το RaidSonic Icybox 3221, κατόπιν με τα DNS-320 και DNS-345 της DLink και τέλος πρόσφατα με το "πολύ" Synology DS412+. Οι επεξεργαστές αυτών των συσκευών ξεκίνησαν από τα... 300MHz (Icybox) και φτάνουν για το μοντέλο της Synology σε διπύρηνα ARM τερατάκια στα... 2.13GHz!

Πώς συγκρίνεται αλήθεια το DNS-327L με τον μικρότερο του αδερφό αλλά και με τον ανταγωνισμό; Ας εξετάσουμε αρχικά ένα μικρό πίνακα:

 

DNS-320

DNS-327L

Επεξεργαστής

Marvell 88F6702 (1GHz)

Marvell  88F6707 (1.2GHz)

Flash μνήμη

128MB

128MB

SDRAM

256MB

512MB

Η μεγάλη διαφορά λοιπόν εκτός από την διπλάσια RAM, δεν είναι τα 200MHz του επεξεργαστή του DNS-327L όσο η κατασκευή του. Ο "παλιός" 88F6702 είναι ένας μονοπύρηνος επεξεργαστής χωρίς FPU με 32KB L1, 256 L2 cache και DDR2-400 controller.

2.5-dlink-327l-inside1
Στο κέντρο της πλακέτας διακρίνεται ο Marvell - ιθύνων νους του DNS-327L!

Ο 88F6707 του DNS-327L από την άλλη, έχει δύο πυρήνες, διαθέτει FPU, 64KB L1 και 256KB L2 cache ενώ ο controller βλέπει DDR3-1333 μνήμες. Ως εκ τούτου και σε θεωρητική βάση, το DNS-327L θα πρέπει να αποδίδει τα διπλάσια και βάλε σε σχέση με τον μικρό του αδερφό!

Μενού και αίσθηση

Όσοι έχουν δουλέψει με προηγούμενα μικρότερα ή μεγαλύτερα μοντέλα της D-Link δεν θα βρουν μεγάλες διαφορές. Το NAS μπορεί να ρυθμιστεί στα βασικά του, είτε μέσω της web σελίδας που "τρέχει", είτε μέσω της εξωτερικής εφαρμογής που δίδεται. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πάντα είναι υπόθεση λεπτών, χωρίς πολλά φρου-φρού και δυσκολίες!

2.6-dlink-327l-setup
Το κλασσικό εξωτερικό πρόγραμμα ρύθμισης του NAS!

Σε σχέση με το DNS-320, το 327L δείχνει πιο φιλικό και με περισσότερες επιλογές / δουλεμένα μενού. Για παράδειγμα το resource monitor που δίνει μια πολύ καλή αναφορά για τον φόρτο εργασίας της συσκευής:

2.7-dlink-327l-sharecenter

Το DNS-327L ως μέλος της νέας οικογένειας της D-Link έχει δύο πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι πως μπορεί (συνεργαζόμενο με μια κάμερα της D-Link) να αποτελέσει ένα εξαιρετικό καταγραφικό για τον χώρο σας, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Το μενού και οι ρυθμίσεις είναι έτοιμα και το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κάμερα:

2.8-dlink-327l-serveilance

Το δεύτερο, δεν είναι άλλο από το myDlink που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την συσκευή σας ως Cloud storage, χωρίς την ανάγκη να έχετε στατική IP! Με λίγα λόγια, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας από παντού στον κόσμο!:

2.9-dlink-327l-my-dlink-menu

Επιδόσεις / μετρήσεις

Ήμασταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με το γεγονός πως για πρώτη φορά θα είχαμε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε επιδόσεις NAS με φυσιολογική τιμή. Επιπλέον, θα είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε και την επιλογή encryption η οποία κωδικοποιεί αυτόματα τα περιεχόμενα των δίσκων έτσι ώστε αυτά να είναι αδύνατον να αναγνωστουν αν λ.χ. κλαπεί το NAS ή οι δίσκοι αυτού.

Το DNS-327L δεν διέψευσε τις προσδοκίες μας - τουλάχιστον ως προς το σύνολο. Ιδού λοιπόν οι μετρήσεις μας:

 

 

Παρατηρούμε λοιπόν πως το DNS-237L πραγματικά ισοπεδώνει τον μικρό του αδερφό με επιδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ +100% απόδοση σε ανάγνωση και +200% σε εγγραφή δεδομένων στο NAS! Σίγουρα όλα θα έδειχναν πολύ πιο ρόδινα, αν δεν βάζαμε μέσα στην εξίσωση και την δυνατότητα encryption:

 

Εδώ παρατηρούμε λοιπόν πως εφόσον θέλουμε να έχουμε encryption στον δίσκο μας, τότε οι ταχύτητες καταποντίζονται σε επίπεδα πολλές φορές χειρότερα ακόμη και από το ταπεινό DNS-320. Με άλλα λόγια, το volume encryption του DNS-327L αποτελεί περισσότερο ένα marketing trick παρά μια ρεαλιστική επιλογή.

Για όσους πάντως δεν πείθονται και θέλουν real life benchmarks, ιδού η διαφορά μεταξύ DNS-320 και DNS-327L σε πραγματικές συνθήκες:

2.10-dlink-327l-compare-dns320
..εκεί που η αντιγραφή στο DNS-327L έχει σταματήσει, το 320 χρειάζεται πολύ πολύ περισσότερο χρόνο παραπάνω...
Συμπεράσματα

Αναλωθήκαμε για αρκετή ώρα να συγκρίνουμε το DNS-327L με τον μικρό του αδερφό DNS-320, κυρίως γιατί αυτός είναι και ο άμεσος αντίπαλος του. Το 327L αποτελεί ένα ιδιαίτερα βήμα προς τα εμπρός, τόσο λόγω επιπλέον δυνατοτήτων διαχείρισης καμερών και cloud, όσο και λόγω υπολογιστικής ισχύς που πλέον το καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε πολύ ακριβότερες προτάσεις. Το 327L αναμφισβήτητα προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ισχύ και άριστες επιδόσεις μεταφοράς δεδομένων.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, εκτός από τα προφανή (θέσεις για μόνο δύο δίσκους), το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ταχύτητα encryption που δεν συνίσταται, και κυρίως, η αδυναμία διαχείρισης διαφορετικών accounts και partitions. Αυτό το τελευταίο είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα και ιδού το γιατί: Το 327L σας επιτρέπει να φτιάξετε ένα RAID1 partition και μετά ο υπόλοιπος χώρος των δίσκων μετατρέπεται αυτόματα σε JBOD χώρο. Δεν υπάρχει δυνατότητα πολλαπλών RAID1 partitions τα οποία θα είχαν διαφορετικά δικαιώματα χρηστών ή/και encryption. Αν αυτό γίνονταν, τότε θα μπορούσατε να είχατε ένα partition τελείως free για να μοιράζει π.χ. μουσική και ταινίες μέσω DLNA, ένα partition με κωδικό για διάφορα αρχεία και ένα μικρό partition με encryption όπου θα αποθηκεύατε πολύτιμα αρχεία μικρού μεγέθους (word, excel κ.λπ.). Είναι κάτι παραπάνω κρίμα που το 327L δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Εκτός από αυτή την παραφωνία, το 327L αποτελεί κάτι παραπάνω από τίμια πρόταση και αξίζει πραγματικά της προσοχής σας, είτε ως πρώτο NAS είτε ως αναβάθμιση του υπάρχοντος.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;