10 Σεπτεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Υστερα από έναν εντυπωσιακό πόλεμο προσφορών, η Hewlett Packard επικράτησε της Dell και κατάφερε να εξαγοράσει την 3Par. Το κόστος για την απόκτηση της άσημης στο ευρύ κοινό εταιρείας έφτασε τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους μετόχους να υπερ-τριπλασιάζουν τα κεφάλαιά τους σε λιγότερο από 1 μήνα. Με το ακριβό αυτό τίμημα, η HP κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της στην εποχή του cloud computing, που ανατέλλει στον κλάδο της πληροφορικής.
Οι συντάκτες του CNN.com εξέφρασαν δημόσια το ερώτημά τους: «Είναι τρελές η HP και η Dell;» Η ερώτηση αφορούσε τη «μάχη» μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής για την απόκτηση της 3PAR, μίας εταιρείας η οποία δεν είναι άγνωστη μόνο στο ευρύ κοινό αλλά στους περισσότερους από αυτούς που ασχολούνται με το χώρο της πληροφορικής!
Και, όμως, για να επικρατήσει τελικά η HP χρειάστηκε μια προσφορά 2,4 δισ. δολαρίων, για μία εταιρεία που δεν έχει περισσότερα από 10 χρόνια ζωής και την τελευταία τριετία καταγράφει ζημίες. Από την άλλη, έχει ένα σημαντικό ατού: Είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες που κατασκευάζουν συστήματα αποθήκευσης και μία από τις ακόμη λιγότερες που διαθέτουν λύσεις για την αποθήκευση δεδομένων σε υποδομές cloud computing, το οποίο αποτελεί την επόμενη σημαντική εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής.
Η «μάχη» για το cloud computing έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια με τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής είτε να προχωρούν σε μεγάλες εξαγορές (π.χ. η απόκτηση της Sun Microsystems από την Oracle) είτε σε συνεργασίες όπως αυτή μεταξύ της Cisco και της EMC ή εκείνη της Microsoft με την ΗΡ.
Συστήματα
Το στοίχημα είναι μεγάλο για όλους, καθώς, όπως σημείωνε ο Τζο Τούτσι, διευθύνων σύμβουλος της EMC, της μεγαλύτερης εταιρείας στο χώρο των συστημάτων αποθήκευσης, «ο δρόμος προς το cloud computing είναι χωρίς επιστροφή».
Η διαφορά του cloud computing σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά πληροφορικής -όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η δικτύωση των συσκευών- είναι ότι εφαρμογές και δεδομένα δε βρίσκονται κάπου τοπικά, αλλά σε ένα «σύννεφο» (σ.σ. αν μιλάμε για οικιακούς χρήστες αυτό το «σύννεφο» δεν είναι άλλο από το Διαδίκτυο).
Για παράδειγμα, στην εποχή του cloud computing δεν χρειάζεται μία επιχείρηση να εγκαταστήσει μία εφαρμογή για τη διαχείριση των σχέσεων της με τους πελάτες της (CRM) αλλά μπορεί να γίνει «συνδρομητής» σε μία αντίστοιχη υπηρεσία και οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτήν μέσα από το Διαδίκτυο.
Ευελιξία
Αρχικά, μοιάζει περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα τα πάντα γίνονται πιο γρήγορα και μία επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι το cloud computing απαιτεί και αλλαγή φιλοσοφίας και στρατηγικής από τους κατασκευαστές, όπως και διαφορετικές προϊοντικές λύσεις, ενώ τα συστήματα αποθήκευσης είναι από τα πλέον κρίσιμα κομμάτια της υποδομής. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αποθήκευσης συστημάτων δεν είναι ιδιαίτερα πολλές. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται η EMC, η ΙΒΜ, η ΗΡ, η Hitachi, η NetApp και μετά ακολουθούν μικρότερες εταιρείες όπως η 3PAR. Όμως, στο cloud computing αυτή που έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση είναι η EMC, ενώ η ΗΡ δεν έχει πλήρη λύση, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Γι' αυτό και η τελευταία χρειάζεται την 3PAR, ακόμη και αν απαιτηθεί να πληρώσει κάτι παραπάνω.
Αγορά
Γενικότερα, όμως, το στοίχημα για όλους τους μεγάλους «παίκτες» πληροφορικής είναι το πώς θα μπορέσουν να τοποθετηθούν καλύτερα σε μία αγορά που ελέω του cloud βρίσκεται σε μία φάση σημαντικών αλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Intel, η οποία εξαγόρασε πρόσφατα έναντι 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη McAfee, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, και το τμήμα ασύρματων τεχνολογιών της Infineon.
Δύο κινήσεις που θεωρείται ότι έχουν ως απώτερο στόχο να βοηθήσουν τον αμερικανικό κολοσσό να είναι έτοιμος για την εποχή του cloud computing.
Εταιρίες πληροφορικής
Ορος επιβίωσης στη νέα εποχή οι ισχυρές συμμαχίες
To βέβαιο είναι ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται διάφοροι μεγάλοι πόλοι, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιβιώσουν άπαντες. Στελέχη, όπως ο κ. Τούτσι, εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλές μεγάλες εταιρείες να κλείνουν ή να υποχρεώνονται να πουληθούν. «Πριν από δέκα χρόνια, ουδείς περίμενε ότι η Sun Microsystems θα βρισκόταν στη θέση να πουληθεί», σημείωνε χαρακτηριστικά. Από την άλλη, ουδείς περίμενε ότι θα την αποκτούσε μία εταιρεία λογισμικού, όπως η Oracle, με την τελευταία να επιδιώκει να αποτελέσει έναν από τους κύριους πόλους.
Οι υπόλοιποι μεγάλοι πόλοι είναι, πάντως, εξίσου ενδιαφέροντες, ενώ επιπλέον το τοπίο δείχνει να μην έχει πλήρως ξεκαθαρίσει.
Για παράδειγμα, η Microsoft συνεργάζεται με την ΗΡ, αλλά ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συνεργαστεί και με τη Fujitsu. Η τελευταία -πρακτικά η μόνη μη αμερικανική εταιρεία με ισχυρά μερίδια αγοράς- έχει μία συνεργασία με τη NetApp για το χώρο των συστημάτων αποθήκευσης, αλλά έχει ανοικτά τα μάτια της και για άλλες συνεργασίες.
Την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η Dell και η Xerox αγοράζουν εταιρείες outsourcing, το οποίο θα έχει ανάπτυξη στην εποχή του cloud computing. Από τους πλέον σημαντικούς πόλους είναι αυτός της Cisco με την EMC και τη Vmware. Η τελευταία ανήκει μεν στην EMC, αλλά πουλά τις λύσεις της σε όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς θεωρείται ηγέτης στο κομμάτι της ενοποιημένης διαχείρισης υποδομών (virtualisation).
Και η επιλογή της EMC είναι να μην ενσωματώσει τη Vmware, αλλά να την αφήσει να κινείται ανεξάρτητα και να έχει συνεργασία τόσο με την HP όσο και την ΙΒΜ. Ενδεχομένως και επειδή σε αυτή την αγορά τα δεδομένα και οι συνεργασίες μπορούν να αλλάξουν εκ νέου.
Στα 33 δολάρια η τιμή εξαγοράς
Η Hewlett Packard κέρδισε τη Dell στη μάχη για την εξαγορά της 3Par, καταθέτοντας, την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, προσφορά 33 δολ./μετοχή (περί τα 2,4 δισ. δολ. η συνολική αξία). Ο «πόλεμος» για την απόκτηση της εταιρείας ξεκίνησε με πρόταση της Dell στα 18 δολ., την οποία τελικά η εταιρεία αύξησε μέχρι τα 32 δολ. Μόλις στα μέσα Αυγούστου η μετοχή της 3Par κόστιζε λιγότερα από 10 δολ., ενώ η εταιρεία εισήχθη στο «κεντρικό ταμπλό» των μετοχών της Wall Street μόλις πριν από είκοσι μήνες.
04/09/2010 - imerisia.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV