Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Ευρετήριο Άρθρου
Asrock A330ION: Χτίζοντας multimedia station με Atom και NVidia Ion!
Μετρήσεις...
Δημιουργώντας το multimedia station
Από τον πάγκο του tester στην κατανάλωση
Όλες οι Σελίδες

nvidia ion + intel atom

Τον επεξεργαστή Atom –στην έκδοση N270– τον έχουμε συναντήσει στην συντριπτική πλειοψηφία των netbooks. Συνήθως συνοδεύεται από την αναιμική Intel κάρτα γραφικών με επιδόσεις που αρκούν μόνο για βασικές λειτουργίες, όπως surfing στο internet ή επεξεργασία κειμένων και παρακολούθηση απλών βίντεο.

Τι γίνεται όμως, όταν ο μεγάλος του αδερφός, ο Intel Atom 330 με τους δύο πυρήνες του να τρέχουν στα 1.6GHz, συνδυαστεί με το Ion chipset που η NVidia παρουσίασε πέρσι, και που πραγματικά αποτελεί μία δελεαστικότατη πρόταση;

Μπορούμε να συνδυάσουμε Atom και Ion, για να χτίσουμε ένα multimedia station ή έναν μίνι υπολογιστή σε λογικό κόστος; Τι επιδόσεις θα έχει και πόσο θα κοστίσει; Οι απαντήσεις, παρακάτω!

Χαρακτηριστικά Atom 330 και Ion chipset

Ας δούμε αρχικά μερικά χαρακτηριστικά του επεξεργαστή της Intel και ας τον συγκρίνουμε με τον μικρότερο του αδερφό στα χαρτιά:


Intel Atom N270

Intel Atom 330

Αριθμός πυρήνων

1

2

Συχνότητα επεξεργαστή

1.6GHz

1.6GHz

Συχνότητα FSB

533MHz

533MHz

Κατανάλωση

2.5W

8W

Διαδικασία κατασκευής

45nm

45nm

L1 cache (instruction/data)

32k + 24k

2 x 32k + 24k

L2 cache

512k

2 x 512KB

Επιφάνεια πυρήνα (mm)

13x14

22x22

Αριθμός τρανζίστορ

47.000.000

> 94.000.000

64bit instruction set (x86-64)

Όχι

Ναι

Extensions

MMX technology, SSE, SSE2, SSE3, Supplemental SSE3,  Hyper-Threading technology

MMX technology, SSE, SSE2, SSE3, Supplemental SSE3, XD bit,  Hyper-Threading technology

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε πως στον Atom 330, απλά προστέθηκε ένας πυρήνας και το 64bit set – με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται. Το μόνο μειονέκτημα που μπορεί κανείς να εντοπίσει, είναι η κατανάλωση ενέργειας, η οποία σχεδόν τριπλασιάζεται.

Όσον αφορά το Ion chipset της NVidia:


NVidia Ion chipset

Ολοκληρωμένο γραφικών

MCP79 (GeForce 9400M)

Τύπος μνήμης

Έως DDR3, 1066MHz (Dual channel)

DirectX / OpenGL

10.0 / 3.2

Core / Shader clock

450/1100MHz

Αποσυμπίεση Blu-Ray (1080i)

Ναι

Texture fill rate

3.6 δισ. / δευτερόλεπτο

Μέγιστη Ανάλυση (pixels)

2560 x 1600

Πόρτες SATA

6 x SATA2 (3GBit/sec)

Θύρες USB (2.0)

14

RAID

0 + 1

LAN

Gigabit

Ήχος

HDA (Azalia) 24bit/192KHz

Κατανάλωση

12W

Το μόνο που δείχνει να λείπει από το NVidia chipset (στα πλαίσια του λογικού πάντα) είναι η  υποστήριξη για DirectX10.1 και μνήμης DDR3 1333MHz. Με ένα φάκελο TDP στα 12W είναι επίσης πολύ πιο οικονομικό από το Intel 945GC (25W) και πολύ πιο αποδοτικό (το chipset της Intel υποστηρίζει μόνο DirectX9, και γενικά έχει τραγικά κατώτερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς).

Αυτά όσον αφορά τους αριθμούς. Όσον αφορά όμως την πράξη;


Asrock A330ION

Η μητρική / σύστημα που θα χρησιμοποιήσουμε για τις μετρήσεις μας είναι η  Asrock A330ION.

asrock a330ion κουτί

To board αυτό (όπως και η πλειοψηφία των προτάσεων), έχει ήδη τοποθετημένο τον επεξεργαστή της intel επάνω του. Ουσιαστικά ο χρήστης με την προσθήκη μιας DDR3 μνήμης και ένα τροφοδοτικό, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα να λειτουργεί τον υπολογιστή του! Τα χαρακτηριστικά που μας δίνει η Asrock, έχουν ως εξής:

 • Επεξεργαστής Intel Atom 330
 • Chipset NVidia Ion
 • 2 x DDR3 1066 slots (4GB RAM, μέγιστο)
 • PCIE 2.0 x16 slot
 • 4 x SATA2
 • 24bit/192KHz 7.1 HD ήχος (VIA VT2020 codec)
 • Back panel με 1 x PS2 θύρα, 4 USB, 1Gbit LAN, 2 eSATA/USB, VGA/HDMI/DVI slot, 7.1 sound, optical SPDIF
 • Front sound panel slot
 • Front 2 x USB2.0 (4 θύρες)
 • On-board serial connector

Αρκετά πλήρης, έως υπερπλήρης αν αναλογιστούμε πως αναφερόμαστε σε μια μικροσκοπικού μεγέθους, κατασκευή, με ITX προδιαγραφές, και διαστάσεις 17cm x 17cm!

 

Πρώτη επαφή με την A330ION

Το κουτί περιέχει τα συνηθισμένα, 2 SATA καλώδια (με σιδερένια απόληξη για να μην χαλαρώνουν), οδηγίες, CD, back panel bracket, και φυσικά την ίδια την μητρική.

asrock a330ion έτοιμα για "πακέτο"...
Η μνήμη δεν ανήκει φυσικά στο.. στάνταρ configuration, αλλά πρόλαβε να μπει στην φωτό με τα περιεχόμενα του κουτιού!

Η μητρική καθ΄αυτή παρόλο το μέγεθος της, είναι απίστευτα προικισμένη. Άλλωστε το μέγεθος δεν μετράει πάντα!

asrock a330ion επεξήγηση

Το αστείο (αν και λογικό) της διάταξης είναι πως ο επεξεργαστής έχει μια παθητική ψήκτρα, την ώρα που το chipset φοράει ένα μικρό (και αθόρυβο) ανεμιστηράκι. Το ακόμη πιο αστείο, είναι πως στο BIOS, το fan εμφανίζεται ως CPU fan!

asrock a330ion πίσω πάνελ
Το backpanel τα έχει κυριολεκτικά όλα: 1 PS/2 , 4 USB2.0, D-Sub15, HDMI, DVI, Gbit LAN, 2 eSATA/USB2.0 (κοινές), 7.1 sound με οπτική SPDIF έξοδο! Προσοχή: Μπορεί το χρώμα της PS/2 είναι μωβ και το manual να μιλάει μόνο για πληκτρολόγιο, παρόλα αυτά,  μπορείτε να συνδέσετε και mouse στην PS/2 θύρα!

 

Σκοπός μετρήσεων

Οι μετρήσεις μας εστιάστηκαν σε τρείς κατευθύνσεις: Στην σύγκριση του επεξεργαστή με τον μικρό του αδερφό (τον οποίο έχουμε παρουσιάσει στο άρθρο με τον AMD Neo), αλλά και σε μετρήσεις στους τομείς που το σύστημα θα κληθεί να λειτουργήσει, δηλαδή σε multimedia (όπως αναπαραγωγή hi-def video), στον τομέα της απόδοσης/συνεργασίας  με USB TVtuner και γιατί όχι και στην απόδοση σε παιχνίδια!

Το configuration που χρησιμοποιήσαμε είναι:

 • Asrock A330ION
 • Μνήμη 2GB/4GB DDR3 1333 (στα 1066MHz) Kingston
 • Δίσκο WD2000JD / ST3500418AS
 • Optiarc AD-7200S
 • T&P PSU 550W

Θελήσαμε με την χρήση ενός παλιού μοντέλου (WD2000JD), να εξομοιώσουμε καλύτερα την λειτουργία ενός 2.5” δίσκου στις 5.400 στροφές, για να έχουμε κάπως πιο δίκαια αποτελέσματα. Στην πορεία πάντως, «αναγκαστήκαμε» να δοκιμάσουμε και με μεγαλύτερα configurations (4GB RAM και σύγχρονο SATA δίσκο).

Εγκατάσταση Windows 7

Η εγκατάσταση κύλισε ομαλά, ενώ οι drivers τοποθετήθηκαν αυτοματοποιημένα και χωρίς κόπο. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν πως υπήρχε μια συσκευή που κατέστη αδύνατον να βρεθεί ο οδηγός της, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται με ερωτηματικό:

asrock a330ion windows 7 device manager

Ευτυχώς, το Windows update εντόπισε  πως η συσκευή ήταν αναγνώστης υπέρυθρων (!), και έτσι η μέρα τελείωσε χωρίς ερωτηματικά. Αν παρατηρήσετε στην παραπάνω εικόνα, έχουμε ανοίξει από το BIOS το hyper-threading και έτσι οι δύο πυρήνες εμφανίζονται ως τέσσερις. Η βαθμολογία που αξιολογήθηκε ο επεξεργαστής (3.3) από τα Windows, έπεφτε στο 2.9 με το hyper-threading κλειστό από το BIOS.

Ένα άλλο ενδιαφέρον είναι πως ενώ με τον driver της Asrock τα Windows μετρούσαν την απόδοση του Aero στο 4.2, με τους drivers του Windows update αλλά και με τους drivers της ίδιας της NVidia, η μέτρηση αυτή έπεφτε στο 3.9.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε εγκατάσταση Windows XP (το σύστημα κολλούσε κατά το install), και δεν είχαμε χρόνο να ερευνήσουμε το γιατί (BIOS ή απλά αδυναμία υποστήριξης).

 

Atom 330 benchmarks

Τα τέσσερα τεστ που τρέξαμε, είναι ουσιαστικά πιστή αναπαραγωγή αυτών που κάναμε πριν λίγους μήνες με το συγκριτικό του Atom N270 και του Neo. Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

1. WinRAR 3.9 compressing 1.01GB file

Atom N270

11’ 44”

Atom 330

9’ 48”

 

Το WinRAR εκμεταλλεύεται το νέο hardware, και έτσι ο 330 αποδίδει περίπου 20% καλύτερα από τον μικρό του αδερφό. Όχι ακριβώς επανάσταση, αλλά όχι και άσχημα!

 

2. ZC Video converter converting  94.1MB to iPOD H254 video:

Atom N270

17’ 11”

Atom 330

10’ 55”

 

Ακόμη μεγαλύτερη διαφορά σε χρόνους είχαμε στην μετατροπή του βίντεο μέσω του ZC Video converter, διαφορά που άγγιξε το 60%!

 

3. Nero tests

Εδώ υπήρξε ένα πρόβλημα: Και στα δύο test που κάναμε (creating peak file, converting PCM το mp3), έδιναν πολύ χειρότερα αποτελέσματα στον 330, πράγμα που δεν μπορούσε να ερμηνευτεί από την στιγμή που στην χειρότερη περίπτωση (μη χρήση του επιπλέον πυρήνα), οι μετρήσεις θα έπρεπε να είναι παρόμοιες. Η αλλαγή μνήμης και δίσκου δεν βελτίωσε κάτι. Η μόνη πασιφανής διαφορά ήταν πλέον η έκδοση του Nero και τα Windows (ο N270 δοκιμάστηκε με Nero6, την ώρα που εμείς αναγκαστικά τρέχαμε Nero9 στα Windows 7).

Η εγκατάσταση Windows XP από την άλλη, δεν ήταν δυνατόν να γίνει, και έτσι ακυρώσαμε τα τεστ. Στα υπόψιν πάντως, το γεγονός πως ο μονοπύρηνος AMD Neo με Windows7/Nero9, σάρωσε τον N270, κάτι που σημαίνει πως είτε κάναμε κάποιο λάθος στην μέτρηση του Ν270, είτε υπάρχει κάποιο bug στις νεότερες εκδόσεις του Nero.


 

Δημιουργώντας το multimedia station: TV tuner και αναπαραγωγή hi-def mkv αρχείων

Ελλείψει blu-ray drive, κατεβάσαμε στον δίσκο ένα full-HD αρχείο και προσπαθήσαμε να το αναπαράγουμε με τον BSPlayer v2.51:

bs player fullhd video

Η ποιότητα της εικόνας ήταν απλά τέλεια, χωρίς σπασίματα, χωρίς παγώματα ενώ ο επεξεργαστής έδειχνε να χρησιμοποιείται στο 60% με 80% των δυνατοτήτων του, άρα περίσσεια ισχύς υπήρχε – αν και το ion chipset είναι μάλλον αυτό που κάνει την διαφορά εδώ.

Στο δεύτερο και σημαντικότερο μας τεστ, εγκαταστήσαμε μια USB2.0 υβριδική (ψηφιακά + αναλογικά κανάλια) κάρτα τηλεόρασης.

kworld tvtuner κουτί
KWorld 323U: Τα αποτελέσματα ήταν αναπάντεχα θετικά!

 

Η συσκευασία γράφει πως απαιτείται τουλάχιστον P4 στα 1.6GHz, άρα ήμασταν κάπου στο όριο των προδιαγραφών, την ώρα που το προτεινόμενο configuration απαιτούσε P4 στα.. 3GHz. Πάντως, δουλεύοντας τόσο με το Hypermedia Center που συνοδεύει την κάρτα όσο και με το Windows Media Center των Windows7, δεν είχαμε κανένα μα κανένα πρόβλημα να παρακολουθήσουμε  ή να καταγράψουμε σε ποιοτικές ρυθμίσεις, τον εκάστοτε τηλεοπτικό σταθμό.

kworld tvtuner menu
Μην σας τρομάζει η κακή εικόνα στα αριστερά, καθώς την συγκεκριμένη στιγμή, χρησιμοποιούσαμε την συμπαθητική (πλην όμως ανεπαρκή) κεραία που δίνεται στην συσκευασία.


Τελικά η KWorld μάλλον υπερέβαλε: Ο επεξεργαστής κατά την αναπαραγωγή, δούλευε στο 20% με 40% των δυνατοτήτων του, και όταν συνδέσαμε το PC με μία 32” τηλεόραση και κανονική κεραία, η ποιότητα ήταν εν τέλει εφάμιλλη με αυτή του κανονικού δέκτη, με ελαφρά pixel-ιάσματα που φιλτράρονταν πλήρως από το μάτι όσο απομακρυνόμαστε σε μια λογική απόσταση.

kworld tvtuner τηλεόραση
Η ποιότητα ήταν πέρα ως πέρα ικανοποιητική (της εικόνας – όχι της ταινίας)!

Μια μικρή σημείωση: Αν θέλετε ο ήχος να μεταφερθεί ψηφιακά  μέσω ενός καλωδίου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την DVI έξοδο της Asrock, αφού ούτε η VGA D-sub ούτε η DVI έξοδος έχουν (από τις προδιαγραφές τους) τέτοια δυνατότητα.

Τέλος, για να δείξουμε την ποιότητα εγγραφής, ανεβάσαμε ένα μικρό βίντεο μερικών δευτερολέπτων, που δείχνει το πρόγραμμα του ΣΚΑΙ:

Το καταγεγραμμένο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε χωρίς άδεια, καλή τη πίστη λόγω:
Εκπαιδευτικού σκοπού / Πολύ μικρής διάρκειας / Μη κερδοσκοπικής χρήσης.
Μπορεί η ποιότητα να χάνει λίγο λόγω μετατροπής και youtube, αλλά το framerate είναι εμφανές!

microsoft remote control

Το παραπάνω βίντεο καταγράφηκε με το Hypermedia Center που συνοδεύει την κάρτα, καθώς ενώ το Media Center είναι καταπληκτικό, δυστυχώς σώζει τα αρχεία σε ένα .wtv format, που προς το παρόν υποστηρίζεται μόνο... από το Media Center (ούτε καν από το Movie Maker των Vista), ενώ οι οδηγίες της Microsoft για εύκολη μετατροπή δεν έπιασαν τόπο.

Πάντως συνιστούμε την χρήση του Media Center. Είναι απίστευτα εύκολο να καταγράψετε και να κατηγοριοποιήσετε εκπομπές, ενώ δεν θα ξεκολλήσετε αν καλομάθετε με την δυνατότητα pause/resume του τηλεοπτικού προγράμματος που βλέπετε εκείνη τη στιγμή! Φυσικά ίσως χρειαστεί να αγοράσετε και το τηλεκοντρόλ της Microsoft!

digea media center
Οι ψηφιακές ευκολίες του DIGEA σε συνεργασία με το ποντίκι και τον Media Center. Fascinating!

media center menu σπορ+
Σπορ+ στο background, ρυθμίσεις του MCP μπροστά!

 

Gaming

Στο τέλος των benchmarks,  αποφασίσαμε να μην αφήσουμε ημιτελής την παρουσίαση / έρευνα μας, και έτσι εγκαταστήσαμε και ένα «βαρύ» παιχνίδι προκειμένου να δούμε τις δυνατότητες για gaming που παρέχει το σύστημα. Επιλέξαμε το “Call of Duty 4: Modern Warfare” και δοκιμάσαμε με διάφορα configurations ανάλυσης και λοιπών ρυθμίσεων.

gaming τεστ cod4
Ημέρα εκπαίδευσης, και ο λοχαγός δεν έχει κέφια..

Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πιο βαριά παιχνίδια (Crysis, κ.λπ.), αλλά θα ήταν ανούσιο να δοκιμάσουμε κάτι που γράφτηκε για κάρτες γραφικών αξίας €200+. Το αποτέλεσμα των μετρήσεων μας, ήταν πως στα 1024x768 με κανονικές ρυθμίσεις, τo gameplay υπέφερε (χαμηλό frame rate). Αφαιρώντας το antialiasing και μειώνοντας την ανάλυση στα 800x600 το παιχνίδι έγινε πολύ πιο playable, αλλά και πάλι όχι στα επίπεδα ενός διπλοπύρηνου επεξεργαστή με μία GTS250.

gaming τεστ cod4

Τέλος όταν μειώσαμε την ανάλυση στο ελάχιστο (640x480) με παράλληλη μείωση περεταίρω επιλογών, το παιχνίδι ήταν πλέον πολύ πιο ευχάριστο στο παίξιμο με γρήγορη απόκριση και ικανοποιητικότατο framerate - ακόμη και σε δύσκολες σκηνές. Ίσως με την απόλυτη μείωση των ρυθμίσεων, με περισσότερο memory share στην VGA και overclocking του Ion chipset από το BIOS, το παιχνίδι να παίζεται ευχάριστα και σε μεγαλύτερες αναλύσεις, αλλά όπως και να έχει κάπου εκεί είναι τα όρια της 9400M κάρτας γραφικών.

Από τα παραπάνω θα μπορούμε κάπως αυθαίρετα να συμπεράνουμε πως για arcade παιχνίδια ή για παιχνίδια που δεν έχουν τρομερές απαιτήσεις  σε 3D γραφικά, ο συνδυασμός Ion + Atom 330 είναι κάτι παραπάνω από αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη.


 

Από τον πάγκο του tester στην κατανάλωση

asrock a330ion στον πάγκο
Η Asrock εν δράσει στον πάγκο του εργαστηρίου. Την δεδομένη στιγμή είχαμε τοποθετήσει 4GB RAM προκειμένου να ελέγξουμε τις μετρήσεις μας, ξανά!

Επειδή είναι λίγο τραγικό να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή όπως η φωτό παραπάνω, θα χρειαστείτε κάποια components για ολοκληρώσετε το media center που πάντα θέλατε. Η δική μας πρόταση, έχει ως εξής:

 • Asrock A330ION - €130
 • DDR3 2GB 1333MHz - €50
 • Hard Disk 2.5” 320GB - €55
 • Case Eurocase Mini/ITX02 - €72
 • DVD-RW (π.χ. AD7670S) - €48
 • TV Tuner (KWorld 323U) - €52

Σύνολο: €407!

Το κουτί της Eurocase δέχεται οπτικό μέσο από laptop και προσφέρει μινιμαλίστικό design. Προσωπικά ο γραφών θα προτιμούσε ακόμη μικρότερο μέγεθος εις βάρος της θήκης για 3.5” δίσκο!

Αν μάλιστα ο χρήστης προτιμήσει φθηνότερα πρόσθετα υλικά (π.χ. δίσκο ή DVD-RW 3.5” αντί 2.5”), τότε το κόστος μπορεί να πέσει ακόμη και κάτω από τα €360.


Τελικά συμπεράσματα

Η πρόταση της Asrock πραγματικά αξίζει της προσοχής του χομπίστα ή και του λιγότερο ειδικευμένου χρήστη. Συνδυάζει άριστο κόστος (κάτω από τα €130 για all-in-one μητρική και  επεξεργαστή), εξαιρετικές επιδόσεις και πλήρη συνδεσιμότητα με τον έξω κόσμο. Στα τεστ που διεξαγάγαμε, καταφέραμε να περάσουμε όλες τις δύσκολες καταστάσεις χωρίς πρόβλημα (αναπαραγωγή hi-def video, παίξιμο και εγγραφή από USB TV tuner, gaming) ενώ το σύστημα μας, δεν έδειξε να προβληματίζεται ούτε καν από τα βαριά Windows 7 που επιστρατεύτηκαν. Προτείνεται.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;