Διαφήμιση
( 32 ψήφοι )

6.1-dlink-dns-340l

Η DLink έχει χτίσει μια καλή παράδοση στην δημιουργία συσκευών αποθήκευσης δεδομένων δικτύου (NAS – Network Area Storage). Για όσους θέλετε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τις ταινίες, τα τραγούδια και τις φωτογραφίες σας, τότε οι τέσσερις δίσκοι και τα... 24TB (24.000GB) που μπορεί να δεχτεί η συσκευή δείχνουν εντυπωσιακά. Πόσο καλό είναι όμως το 340L σε αυτά που υπόσχεται;


Μικρή παρένθεση
Πριν γράψουμε οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση, καθώς το 340L είναι το τέταρτο NAS της DLink που παρουσιάζουμε. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχουν «ιδιαίτερες» σχέσεις με εταιρείες. Τυγχάνει λόγω επαγγέλματος να ερχόμαστε πιο συχνά με την εν λόγω μάρκα αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαστε ανοιχτοί στην παρουσίαση οποιουδήποτε άλλου προϊόντος. Στο χέρι των αντιπροσωπειών είναι άλλωστε να παρουσιαστούν τα προϊόντα τους.


Ξεπακετάρισμα

6.2-dlink-dns-340l-box

Όσοι έχουν ανοίξει παραπάνω από ένα προϊόντα της DLink ξέρουν ήδη τι θα βρουν στο πακέτο:

6.3-dlink-dns-340l-unbox

Κουτί, τροφοδοτικό, καλώδια, διπλά πλαστικά για να «τραβάτε» τους δίσκους, CD, βιβλιαράκι. Τα βασικά δηλαδή.

Το 340L ως κατασκευή δείχνει σημαντικά πιο στιβαρό από τα μοντέλα που έχουμε δει έως σήμερα: Το πλαστικό είναι πιο χοντρό και σκληρό, και φυσικά το όλο κουτί πιο ενισχυμένο.

Μια από τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις που έχουμε για το 340L έχουν να κάνουν με τον τρόπο που μπαίνουν οι δίσκοι στο NAS: Το κουτί ανοίγει από επάνω, οι δίσκοι βιδώνονται με τα ειδικά πλαστικά στο πάνω τους μέρος (για να μπορείτε να τους τραβήξετε στο μέλλον προς τα έξω) και πιέζετε-βυθίζετε τον δίσκο έως ότου «καρφωθεί» στην πλακέτα που βρίσκεται στο πάτωμα του NAS. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φθηνό τρόπο που μπορεί σε NAS με δύο δίσκους να δείχνει αποδεκτό, αλλά σε ένα NAS με τέσσερις δίσκους είναι μάλλον πολύ «φθηνό» για να περάσει «στο ντούκου».

6.4-dlink-dns-340l

El chepo patent, κατά την ταπεινή μας άποψη..

6.5-dlink-dns-340l

Στο πίσω μέρος θα βρείτε τις δύο USB θύρες, το βύσμα τροφοδοσίας, το κουμπί του reset καθώς και τις δύο Gbit θύρες δικτύου που σε συνδυασμό με αντίστοιχο switch κάνουν link aggregation ώστε να μπορείτε (θεωρητικά) να μεταφέρετε δεδομένα με ταχύτητες έως και 250MB/sec.

6.6-dlink-dns-340l

Στο εμπρός μέρος υπάρχει το on button, το κουμπί USB, μία USB3.0 θύρα και τέσσερα LED που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την κατάσταση των δίσκων (πάλι καλά!).

Στον αντίποδα του γεγονότος πως το κουτί είναι κάπως εκνευριστικό στη συντήρηση (= αλλαγή δίσκου), θα πρέπει να πούμε πως είναι αρκετά διακριτικό σε σχέση με άλλα (ή με όλα) 4 disk NAS συστήματα.

Μενού και λειτουργίες

Και εδώ ισχύει αυτό που έχουμε γράψει πιο πάνω: Αν έχετε δουλέψει με άλλα προϊόντα της εταιρείας, το web-based μενού είναι σχεδόν ίδιο και απαράλλακτο. Υπάρχουν wizards για εύκολη παραμετροποίηση, ενώ οι RAID δίσκοι από άλλα προϊόντα της DLink θα μεταφερθούν αυτούσιοι με μια εύκολη διαδικασία.

6.7-dlink-dns-340l-sharecenter

Οι διαφορές σε σχέση με το 327L είναι μικρές. Για παράδειγμα στο 340L μπορείτε στα αριστερά του αρχικού μενού να ρίχνετε ματιές στο CPU και memory load.

6.8-dlink-dns-340l-raid

Φυσικά χάρις τις τέσσερις υποδοχές για δίσκους, υπάρχουν επιλογές για περισσότερα RAID modes ενώ δεξιά θα βρείτε επιπλέον δυνατότητες (π.χ. iSCSI)

6.9-dlink-dns-340l-applications

Περισσότερες επιλογές για συνεργασία με άλλα... "σύννεφα"!

Τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές

Παρά τη συνήθη... μυστικοπάθεια της DLink, μπορέσαμε και βρήκαμε χαρακτηριστικά επεξεργαστή και μνήμης και αυτά έχουν ως εξής:

 

DNS-320

DNS-327L

DNS-340L

Επεξεργαστής

Marvell 88F6702 (1GHz)

Marvell 88F6707 (1.2GHz)

Marvell 88F6-BM12 (1.2GHz)

Flash μνήμη

128MB

128MB

128MB

SDRAM

256MB

512MB

512MB

Το DNS-340L λοιπόν βασίζεται σε έναν Marvell Armada 370 επεξεργαστή χρονισμένο στα 1.2GHz. Πρόκειται για έναν μονοπύρηνο ARM7 γενιάς επεξεργαστή ίδιο περίπου με αυτόν του 327L. Η RAM είναι 512MB ενώ η Flash 128MB. Σε γενικές γραμμές δεν εντυπωσιάζει ως hardware και θα θέλαμε να δούμε έναν κάπως πιο ισχυρό ARM επεξεργαστή.

Στα χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής, ξεχωρίζουν τα εξής:

  • Διάφορα RAID modes για προστασία (RAID 1, RAID 1+0, RAID5), με δυνατότητα να έχετε δύο διαφορετικά RAID arrays (π.χ δύο RAID1 arrays)
  • Πρόσβαση στα αρχεία σας μέσω ίντερνετ από παντού, είτε μέσω του παλιού file server είτε μέσω της -πανεύκολης στη χρήση- υπηρεσίας cloud της DLink (mydlink)
  • Ευρεία υποστήριξη πρωτόκολλων: AFP, CIFS/SMB, FTP, iSCSI, NFS
  • Υποστήριξη άλλων δημοφιλών υπηρεσιών cloud όπως Google Drive, Amazon S3 και Dropbox.
  • Χρήση μηχανήματος για αυτόματο κατέβασμα torrents χωρίς να επιβαρύνετε τον υπολογιστή σας.
  • Χρήση του μηχανήματος ως καταγραφικό σε συνδυασμό με κάμερες της DLink.
  • Πληθώρα πρόσθετων add-ons όπως audio streaming, web-hosting με Joomla κ.α.
Μετρήσεις

Και φτάνουμε στην ώρα της αλήθειας. Από το 2010 έως και σήμερα, έχουμε παρουσιάσει τα εξής NAS:

Το DNS-340L λοιπόν υπεβλήθη σε μια σειρά μετρήσεων με το κλασσικό αρχείο των 1.23GB και ιδού τα αποτελέσματα:

 

Ταχύτητα RAID1 εγγραφή

Ταχύτητα RAID1 ανάγνωση

DNS-327L

62MB/sec

88.9MB/sec

DNS-340L

53.5MB/sec

86MB/sec

Δεν θα σταθούμε στις ελαφρά χαμηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων σε σχέση με το 327L καθώς υπάρχει μια σειρά αιτίες σε αυτά (από τους δίσκους που χρησιμοποιήσαμε έως και το network configuration). Πάντως η γενική ιδέα είναι πως η ταχύτητα είναι πολύ κοντά σε αυτή του DNS-327L. Τι συμβαίνει όταν δοκιμάσαμε RAID5 configuration με 4 δίσκους καθώς και encryption;

 

Από το PC στο NAS

Από το NAS στο PC

RAID 1 (2 disks)

23”

14.3”

RAID 5 (4 disks)

31”

13.8”

RAID 1 encryption (2 disks)

115”

81”

RAID 5 encryption (4 disks)

129”

103”

Αν και το RAID5 είναι πιο απαιτητικό σε resources η διαφορά σε ταχύτητα δεν ήταν τόσο μεγάλη, και αυτό σημαίνει πως είναι δυνατόν να δουλέψει κάποιος σε αυτό το configuration και φυσικά να κερδίσει χρήματα καθώς με 4 δίσκους των 2TB σε δύο RAID1 configurations θα είχατε ωφέλιμο χώρο της τάξης των 4TB την ίδια ώρα που σε RAID5 mode μπορείτε να αξιοποιήσετε τα 6TB από τα 8TB!

Φυσικά όταν μπαίνει το encryption στην εξίσωση, τα αποτελέσματα είναι –και πάλι– απογοητευτικά όσον αφορά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Το μόνο καλό στην περίπτωση αυτή είναι πως χάρις τα 4 SATA ports, μπορείτε πλέον να φτιάξετε ένα RAID1 array με λ.χ. 2 x 3TB δίσκους, και να βάλετε δίπλα 2 x 500GB δίσκους σε RAID1+encryption όπου θα αποθηκεύετε ευαίσθητα δεδομένα που δεν πιάνουν χώρο έτσι κι αλλιώς.

Η γνώμη μας

Σε γενικές γραμμές αγαπάμε όλα τα προϊόντα της DLink και πραγματικά θεωρούμε πως το DNS-340L είναι ένα καλό entry level 4port NAS που ενσωματώνει όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία της DLink, με υποστήριξη καταγραφής καμερών, cloud services, P2P, κ.λπ. κ.λπ. Το μεγάλο μειονέκτημα της συσκευής είναι σίγουρα η τιμή: Στα €220~€230 μπορεί κάποιος να βρει ανταγωνιστικά προϊόντα όπως το NetGear ReadyNAS RN10400 το οποίο διαθέτει και αυτό αντίστοιχες ευκολίες με τις παραπάνω, συν μία eSATA θύρα, μία επιπλέον USB3.0 θύρα, hotswap συρταράκια που επιπλέον δέχονται και 2.5” δίσκους καθώς και LCD screen.

Κάποιος μπορεί να πει πως η αντίστοιχη πρόταση της NetGear έχει γενικώς θέματα με το software και πως η πρόταση της DLink είναι πιο φιλική στον χρήστη. Ίσως αυτό να αληθεύει, αλλά δεν αναιρεί πως τα δύο αυτά NAS ανήκουν στην ίδια κατηγορία (entry-level 4port NAS), πως έχουν το ίδιο hardware (επεξεργαστή / μνήμη) και πως η πρόταση της NetGear δίνει περισσότερα και μάλιστα σε καλύτερη τιμή! Η DLink θα έπρεπε να ρίξει €20~€30 την τιμή του 340L (που αυτή την εποχή κυμαίνεται στα €225) προκειμένου να αποτελεί η πρόταση της ένα ανταγωνιστικό value-for-money. Αφού ειπώθηκε αυτό, θα πρέπει να πούμε πως το DNS-340L μπορεί να μην διαθέτει fancy συρτάρια δίσκων και παραπανίσιες θύρες, αλλά από την άλλη πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύκολη και αξιόπιστη συσκευή, υποψιαζόμαστε δε πως όσοι έχουν δουλέψει με προηγούμενα μοντέλα της ίδιας εταιρίας μάλλον δεν θα κάνουν καν τον κόπο να κοιτάξουν άλλες συσκευές της κατηγορίας, όσα παραπάνω καλούδια και να προσφέρουν..

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;